Home       Contact       Winkelmandje (0)       Mijn Account

Insecten Biodiversiteit Compost - 1 Succesvol tuinieren

Tuinkasonline.nl > Insecten Biodiversiteit Compost > 1 Succesvol tuinieren

Laagste Prijs Hoogste Prijs Alfabet Populair NieuwsteTuinieren is een avontuur

Een klein stukje aarde waar we veel invloed en overzicht op hebben is onze eigen tuin! Hier kunnen de kleinschalige overwinningen die we samen behalen een hele grote impact maken op het milieu. Of je nou een natuurlijke/ ecologische tuin hebt, een wilde tuin of een iets meer georganiseerde tuin, blijft het enorm genieten en een bijzonder avontuur. We zijn enthousiast om samen voor te bereiden op een lente waar alles in bloei staat, de bijen en vlinders erop af komen en onze handen diep in de aarde kunnen duiken om te plukken en te oogsten uit de tuin. 

Er leeft zoveel in je tuin

Succesvol tuinieren heeft alles te maken met wat je doet en wat je laat. In elke tuin wonen waarschijnlijk honderden of misschien wel duizenden wilde planten - en diersoorten. We worden steeds meer bewust dat elk dier ( inclusief wij mensen ) van planten leeft. Ook dat alle dieren weer een voorkeur hebben voor een bepaalde plantensoort en delen van de plant. Hierdoor heeft elke plantensoort zijn eigen verzameling van gespecialiseerde planteneters, roofdieren en parasieten. En elk insect zijn eetpatroon toegespitst op een specifiek deel van de plant. De planten die we laten groeien hebben dus een hele grote invloed op de insecten die zich vestigen of alleen maar even bezoeken, en dat is weer van invloed op het beschikbare voedsel voor vogels, vleermuizen, spitsmuizen en roofdier-achtige insecten als libellen. 

Variëteiten van planten zijn goed voor tuin en dier

We zien dat in het kiezen van plantensoorten zowel inheemse als niet-inheemse planten voordelig zijn. Zo mag Vingerhoedskruid in geen enkele tuin ontbreken. Die groeit in de zon en in de schaduw en heeft prachtige paarse bloemen. Slangenkruid en Paardenbloemen zijn ook erg fijn om erbij te hebben.  Vooral voor hommels en bijen. Zo zullen ook Marjolein en Tijm hele zwermen zoemende bijen, vlinders en zweefvliegen lokken. Alle bloemen hebben zo ook een eigen functie. Als we kiezen voor een snelle kunstmatige selectie met het oog op een bepaalde eigenschap, kan je onbewust eindigen met kleurrijke tuinplanten die geen geur verspreiden, steriele kruisingen zijn zonder stuifmeel, of bloemen hebben die niet toegankelijk zijn voor bestuivers. Het is goed om bewust te zijn van de vele dubbele bloemen die ook geen bestuivers aantrekken. De enkelvoudige variëteiten zijn goed voor bijen. Uiteindelijk zijn de planten die insecten lokken het beste voor de biodiversiteit van je tuin. 

Omdat biodiversiteit het allerbelangrijkste is, helpen we elkaar graag onderweg! We laten het idee van volledige controle graag los en brengen de wilde natuur zo veel als mogelijk terug. We willen graag van de insecten leren welke planten we kunnen aanschaffen voor de tuin. 

  
-
N.Deijkers B.V. door ProShops