Home       Contact       Winkelmandje (0)       Mijn Account

Insecten Biodiversiteit Compost - 3 Beestjes in de moestuin

Tuinkasonline.nl > Insecten Biodiversiteit Compost > 3 Beestjes in de moestuin

Laagste Prijs Hoogste Prijs Alfabet Populair NieuwsteInsecten zijn onmisbaar

Vaak beseffen we niet hoe onmisbaar het insectenrijk is voor onze overleving als mens. Wilde bloemen en groenten in de moestuin hebben gezonde grond nodig dus zijn afhankelijk van springstaarten, pissenbedden, de wormen en de duizendpoten die erin voorkomen en die voedingsstoffen recyclen en zuurstof in de bodem brengen. Bloemen in de tuin zouden niet kunnen zonder bijen, vliegen en vlinders die ze bestuiven. Planten zijn intelligent en wedijveren met elkaar om ruimte, water en licht. Ze gebruiken verschillende strategieën om bestuivende insecten ertoe te verleiden ze een bezoekje te komen brengen. Ze zijn afhankelijk van hele hordes kleine dieren en micro-organismen die bladeren en mest afbreken, waardoor voedingsstoffen vrijkomen. Planten gebruiken ook verschillende strategieën om bestuivende insecten ertoe te verleiden ze een bezoekje te komen brengen. Ze zijn afhankelijk van hele hordes kleine dieren en micro-organismen die bladeren en mest afbreken, waardoor voedingsstoffen vrijkomen. 

Relatie tussen insecten

Voor een gezonde bodem in de tuin zijn insecten essentieel. Mieren graven tunnels waarmee ze de wormen helpen om de bodem van zuurstof te voorzien en gezond te houden. Mieren verhogen ook het aantal voedingsstoffen in de bodem omdat ze voedsel mee onder de grond nemen. Dit is de fase waarin we hun aanwezigheid graag vieren. Wanneer er van alles gaat groeien in de moestuin, krijgen we een ingewikkeldere relatie met mieren vanwege hun hechte relatie met luizen. Bladluizen drinken het sap van planten en scheiden honingdauw uit. 

Mieren leven van deze zelfde honingdauw die de blad - en schildluizen uitscheiden. Ze beschermen de luizen voor andere insecten zolang deze honingdauw blijven produceren. Wanneer de mieren behoefte krijgen aan meer eiwitten of de luizen minder honingdauw produceren, doden ze de oudste bladluizen en eten ze die op. Tot die tijd beschermen ze de luizen van roofdieren zoals bijvoorbeeld oorwormen. Oorwormen zijn handig voor het bestrijden van bladluizen, fruitmotten, bladrollers, schildluizen en bladvlooien. Hierdoor hoef je geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Om alle beestjes te krijgen waar we ze willen moeten we goed weten wie de natuurlijke vijanden zijn.  
-
N.Deijkers B.V. door ProShops