Home       Contact       Winkelmandje (0)       Mijn Account

Insecten Biodiversiteit Compost - 4 Kweekplan & vruchtwisseling tegen ziektes en overbemesting

Tuinkasonline.nl > Insecten Biodiversiteit Compost > 4 Kweekplan & vruchtwisseling tegen ziektes en overbemesting

Laagste Prijs Hoogste Prijs Alfabet Populair NieuwsteVruchtwisseling en kweekplan belangrijk tegen ziektes en overbemesting.

Een vervolg op de grond en bodem is een kweek of zaai plan. Dit betekend niet wat ga ik zaaien in welke tijden. Maar welke gewassen of planten komen er ieder jaar in de tuin. Als groenten, planten, gewassen groeien verbruiken ze de voedingstoffen die in de bodem zitten. Sommige gewassen zoals bijvoorbeeld bonen geven weer stikstof af aan de bodem wat weer als voeding voor het volgend jaar kan worden gebruik. Maar zoals u mogelijk ook weet zijn vele gewassen vatbaar voor ziektes. Simpel gezegd betekend dit, dat als u ieder jaar op het zelfde stuk bijvoorbeeld aardappels plant u meer kans krijgt op ziektes.

U kan het vergelijken met het voeden van vogels, als u altijd op dezelfde plaats voeding voor vogels neerlegt, dan komen ze ieder jaar terug en met steeds meer.

Een aantal type ziektes die zich voor kunnen doen;

• Aaltjes
• Knolvoet
• Wortelrot
• Schimmelziekten

Hiervoor zijn bestrijdingsmiddelen uitgevonden. Dit om u gewassen te beschermen tegen deze voorkomende ziektes.

Met een juiste indeling zijn bestrijdingsmiddelen niet nodig.

Om ziekten te vermijden is een wachttijd gebruikelijk, deze kan variëren van 3 tot 6 jaar afhankelijk van verschillende gewassen. Een wachttijd betekend dat u een gewas na 1 jaar voor 3 tot 6 jaar niet meer op datzelfde stuk grond kweekt.

Om deze uitdaging te tackelen kan u het beste een overzicht tekening maken van u tuin of moestuin. Vervolgens gaat u de moestuin opdelen in vlakken en maakt u een lijst met gewassen die u wilt gaan kweken. Deze vlakken geeft u een nr om op deze manier ieder jaar te omschrijven wat er heeft gestaan en wat niet. Voor de gevorderde kweker kan u ook bijhouden welke voedingstoffen, meststoffen of compost u heeft toegepast op deze stukken grond. Het kan makkelijk zijn om dit in u moestuin dagboek bij te houden. Over een paar weken komt er ook een stuk uit over moestuin-apps, wat werkt wel en wat werkt niet.

Een oud gebruikt woord voor een kweekplattegrond is ook wel vruchtwisseling.

Wat zijn bijvoorbeeld slechte opvolgers;

• Bieten na kool en kool na biet
• Ui na prei en prei na ui
• Wortelen na aardappels
• Ui na aardappel, ewrt, tuinboon
• Alle groenten na zichzelf

Bemesting en soort plantjes

Waar we het met de bodem en grond al kort hebben gehad over bodem en bemesting gaan we hier een klein beetje meer verdiepen. U mag zelf bepalen of dit voor u al van toepassing is of niet, wij kunnen begrijpen dat als u net starten het misschien teveel informatie is.

Niet ieder gewas, plant of groente heeft evenveel bemesting nodig. Maar om ieder gewas apart te bemesten is ook veel werk en niet haalbaar. Daarom is het goed om de basis van u bodem goed bemest te hebben. Vervolgens kan u met u kweekplan naar de voedingsbehoefte van u losse gewassen gaan kijken. Een voorbeeld is stikstof. Sommige gewassen hebben veel behoefte aan stikstof en andere gewassen geven dit af. Peulvruchten geven stikstof af aan de bodem, en bladgroenten en koolgewassen kunnen altijd extra stikstof gebruiken.  Nooit meer extra stikstof? Nee dat zeker niet in de eerste 4 tot 6 jaar. Dan bestaat de kans dat u toch zelf stikstof dient te strooien na bijvoorbeeld hevige regen.

Wanneer u ieder jaar u bodem juist bemest, compost verwerkt in de bodem en gewassen op verschillende stukken laat groeien zal er in de bodem voldoende organische stof en humusrijke grond vormen. Dit zorgt dat stikstof het gehele groeiseiszoen wordt afgegeven en de hoeveelheid meststoffen sterk geminderd kan worden.

Wij gaan nog een apart artikel schrijven over meststoffen en bemesting. U ziet deze dit jaar nog verschijnen.

1 jaar niet kweken, wat kan je het beste op je tuin zetten.

Hier kan u vast wel van raden, zet u moestuin vol met peulvruchten. Hierdoor wordt u natuurlijke stikstof aangevuld en kan u het jaar er na weer goed kweken. Maar denk bijvoorbeeld ook aan bloem rijke plantjes en zaden. Dit zodat de biodiversiteit in de boden en in de lucht goed gevoed blijft. Probeer u bodem niet kaal te laten, dan gaat er alleen maar onkruid groeien en heeft u in het najaar veel werk om de bodem weer te bemesten. 

Zaaien in de lente! 

In een gezonde wilde tuin is diversiteit belangrijk. Verschillende bloemen en planten!  
-
N.Deijkers B.V. door ProShops